Activiteiten in “Out of a Box”

 

Alle activiteiten – vermeld in deze agenda – gaan door in het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a box”, De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid’)

 

Galerie “Out of a Box”
Vaste collectie

Guy Kleinblatt

 Passie en Humanisme

Met zijn fotoproject “Passie en Humanisme” (2013) gaf Guy Kleinblatt letterlijk een gezicht aan het humanisme, om op die manier mensen te inspireren en aan te sporen in actie te treden. Alle geportretteerden hebben uiteraard hun eigen verhaal te vertellen en elk afzonderlijk zijn ze de moeite waard om beter te leren kennen. Een grote levensvreugde, een sterke morele gevoeligheid en zin voor maatschappelijk engagement hebben ze evenwel allemaal gemeenschappelijk. Door intellectuele analyse, door onderwijs, door kunst of door politiek willen ze van deze planeet een mooiere plek maken voor iedereen.

De integrale fotoreeks “Passie en Humanisme” van Guy Kleinblatt is de vaste collectie van de Galerie “Out of a Box” en wordt regelmatig tentoongesteld.
(met dank aan Guy Kleinblatt)

“Passie en Humanisme”, juli/augustus 2019

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

FEBRUARI 2019

 

8 tot 28 februari

 

Tentoonstelling Jasper Léonard

Searching for a flower in the Belt of Venus

Deze expo overloopt Jasper Léonard’s artistieke evolutie van de laatste jaren en toont een streven naar rust, spanning, eenvoud en schoonheid. Binnen het analoge fotografische medium onderzoekt hij nieuwe manieren om de realiteit in beeld te brengen. Léonard fotografeert vaak met antieke camera’s uit vervlogen tijden. De film in dergelijke camera moet je nog zelf doorspoelen voor je de volgende opname kunt maken. Maar je kunt dat ook niet doen, en dan ontstaan er dubbelopnames. Het is met deze techniek dat de fotograaf speelt in de huidige foto-expositie. De titel “Searching for a flower in the Belt of Venus” omvat de zoektocht naar schoonheid. ‘The Belt of Venus’ is de roze schijn aan de lucht bij zonsondergang, een fenomeen dat al jaren Léonard’s zintuigen prikkelt.

Jasper Léonard (°1985) is een Antwerps fotograaf en videograaf. In 2010 behaalde hij een master in de Beeldende Kunst – Grafisch Ontwerp (Reclame Vormgeving) aan KdG Sint-Lucas Antwerpen, en het was daar dat hij voor het eerst in contact kwam met fotografie. Tijdens zijn masterproef experimenteerde hij met het maken van fotolenzen en het creëren van opzetstukken voor camera’s om een evolutie in zijn beeldvorming te bekomen. Tevens wilde hij de relatie tussen realiteit en de fotografische expressie overwinnen. Na een bijkomende fotografieopleiding ging Léonard aan de slag als freelance fotograaf. Zijn voorliefde om vanop hoge plaatsen overzichtsbeelden te creëren, heeft zich gemanifesteerd in projecten zoals stop-motion (of stop-frame animatie) en time-lapsefotografie. In 2012 werd Jasper Léonard een van de Antwerpse Stadsfotografen. In 2016 bracht hij zijn eerste én tweede fotoboek uit: ‘Antwerp Resized’ en ‘Belgium Resized’. Datzelfde jaar won hij de gouden prijs voor ‘Beste Evenementenvideo’ op het Belgian Corporate Video Festival, voor zijn “Rock Werchter 2015 Aftermovie”.
De laatste jaren experimenteert Léonard vaak met stilstaande en bewegende beelden. Herstructurering van de werkelijkheid lijkt een rode draad te zijn in zijn artistieke oeuvre. Door het werken met meerdere belichtingen en het herontwerpen van zijn eigen lenzen, voelt Léonard de behoefte om de manier waarop de realiteit wordt blootgesteld opnieuw vorm te geven. Hij doet heel uiteenlopende projecten, van vrij tot commercieel werk.

De Galerie “Out of a Box” is geopend op woensdag, donderdag en vrijdag, telkens van 14:00u tot 17:00u.

Finissage op 28 februari, te 20:00u

http://www.jasperleonard.be/

MAART 2019

4 maart – 14:00u

 

Grijze Geuzen Antwerpen

Alain Remue spreekt over “Cel vermiste personen”

AIain Remue is sinds de oprichting in 1995 hoofd van deze cel die als motto heeft ‘Zeg nooit, nooit”.
Deze cel, die vandaag uit 17 mensen bestaat die fulltime beschikbaar zijn, heeft tot op heden 26.000 dossiers van interventies behandeld.
De Cel Vermiste personen is een gespecialiseerde steundienst van de Federale Politie, die opdrachten uitvoert voor eender welke politiedienst alsook meer en meer voor magistraten, parketten of onderzoeks-rechters over een van volgende domeinen:
• Onrustwekkende verdwijningen.
• Identificeren van niet geïdentificeerde lichamen of lichaamsdelen
• Identificeren van personen met geheugenverlies.
Aan de hand van praktische voorbeelden zal Alain ons tijdens deze voordracht op een boeiende wijze onderhouden over de werking van deze cel, zijn geesteskind. Daarna is er gelegenheid tot vraagstelling.

Bron: UiTinVlaanderen.be

De lezing wordt (voorafgegaan door broodjeslunch – 12:00u)

14 maart – 20:00u

Vrijzinnig Antwerpen en UPV – Wetenschapspopularisering

Lezing door Bleri Lleshi over zijn recent boek

 

 

Bleri Lleshi, van Albanese afkomst, is een veelzijdige, jonge vader. Hij is naast politiek filosoof en jongerenwerker ook nog DJ en lesgever aan de UC Leuven-Limburg. Hij  brengt een boodschap van hoop en positivisme in deze tijden van veranderingen, burn-out, … Ook die avond zal hij het hebben over solidariteit, spiritualiteit en de noodzaak van een liefdessamenleving. Een niet te missen avond, toegankelijk voor iedereen om energie op te laden!

Graag uw aanwezigheid melden met dit inschrijvingsformulier 

21 maart – 19:30u  Vernissage tentoonstelling « (DIS)LOCATION \\ a Group show »

Een groepstentoonstelling met Master studenten van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen en ENSAV La Cambre.
De jonge exposerende kunstenaars hebben elkaar leren kennen tijdens een residentie in het Frans Masereel Centrum. Onttrokken aan hun bekende omgeving reflecteerden ze over de invloed van een locatie, het individu versus het collectief en het gevaar van de macht der gewoonten voor de creatie. Deze tentoonstelling is een eerste luik in een reeks van tentoonstellingen op ‘verplaatsing’.

De tentoonstelling loopt tot 19 april, elke woe, do en vrij, van 14:00u tot 17:00u

Locatie: Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box” – De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid)

30 maart – 10:00u

START VAN SESAM OPEN IT 2019

Sesam Open-IT is een initiatief van HUJO om jongeren te begeleiden in het ontwikkelen van open source software.

WAT?
zes sessies waarin tieners op hun eigen tempo, onder leiding van professionals, leren werken met en aan Open Source IT. De sessies worden afgewisseld met actieve spelletjes, begeleid door Hujo-animatoren.
WAAR?
Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”
WANNEER?
Data: 30/03, 06/04, 20/04, 5/5 (zondag!) en 11/5

Info
: info@hujo.be

Sesam Open IT – een project van Hujo – in het kader van ‘DeMens.nu ‘jongeren eerst’

 

APRIL 2019

1 april – 14:00u

 

Grijze Geuzen Antwerpen

Guy Bultynck spreekt over “Fossiele brandstoffen, bouwsteen van onze samenleving vandaag, maar ook morgen”

Energievoorziening had grote invloed op de geschiedenis van de mensheid. Na een kort historisch overzicht presenteert de spreker het strategische belang van fossiele brandstof (steenkool, petroleum, gas) en gaat hij daarbij de politieke en geopolitieke gevolgen niet uit de weg.

De lezing wordt (voorafgegaan door broodjeslunch – 12:00u)

MEI 2019

1 mei – 10:00u – 12:00u
(of tot de voorraad strekt)

Voor de ‘toevallige’ (?) passant…Afbeeldingsresultaat voor koffie met croissant

Koffie met koek, aangeboden door “Out of a Box”

2 mei – 19:30u

 

Vernissage Tentoonstelling 

Littekens en het verhaal erachter…
Een fotografisch geheel van littekens op de lichamen van gedetineerden van Belgische gevangenissen.  Bij elk litteken het verhaal erachter en de plaats die het inneemt in het leven van degene die het bezit.

foto Isabel Pousset

Beelden en sterke, aangrijpende verhalen, die de Stichting voor morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG – tweetalige stichting van openbaar nut) kenbaar wil maken aan het publiek door deze tentoonstelling in het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”. Hier worden de foto’s samengebracht uit het gelijknamige boek.

Foto’s van Hendrik Braet, Thomas Marchal, Natacha Péant en Isabel Pousset; verhalen van opgesloten personen.

 

De tentoonstelling loopt tot 24 mei, elke woe, do en vrij, van 14:00u tot 17:00u

4 mei – 10:00u – 18:00u

Socratisch gesprek

Kennismakingsdag, met Kristof Van Rossem.

Programma
Voormiddag :
introductieoefening en kennismaking met andere cursisten
theoretische uitdieping van een aspect van het Socratisch gesprek
oefeningen om te gebruiken in eigen context
Namiddag :
(facultatief) intervisie gespreksleiders aan de hand van videofragmenten
verder oefenen in het leiden van een gesprek onder begeleiding van Kristof
uitwisselen kant en klare formats voor het trainen van socratische vaardigheden in organisaties
netwerking en borrel

Info en inschrijven: klik HIER

6 mei – 14:00u

 

Grijze Geuzen Antwerpen

Dirk Van Duppen: “de supersamenwerker en zijn morele brein”

Afbeeldingsresultaat voor dirk van duppen de supersamenwerker

Is de mens een wolf voor zijn medemens of is hij van nature hulpvaardig en meelevend? Wetenschappers toonden aan dat de menselijke natuur vooral prosociaal is. Dirk presenteert met behulp van een audiovisuele presentatie het meest recente bewijsmateriaal. “Zonder die neiging tot zorgzaamheid zou de homo sapiens niet eens bestaan”

De lezing wordt (voorafgegaan door broodjeslunch – 12:00u)

15 mei – 19:30u

UPV “Wetenschapspopularisering” en Vrijzinnig Antwerps Trefpunt

Debat “Wat doet een dag gevangenis met een mens”

Wordt er te licht omgegaan met gevangenisstraf, bijvoorbeeld in geval van herhaalde flagrante inbreuken op de verkeersregels? Werken alternatieve straffen beter? Beïnvloedt de maatschappelijke gevoeligheid van het moment de uitspraken? En de hamvraag: wat doet een gevangenisstraf met een mens?
Deze debatavond legt drie gasten die de problematiek van zeer nabij kennen *, het vuur aan de schenen: André Van Praet (rechter), Dirk Janssens (gevangenisdirecteur) en Sylke Vankeerberghen (advocate).

€ 1 (studenten, werkzoekenden, alumni VUB, VKP) /€ 7 UPV-leden /€ 8,50 niet-leden

PLAATSEN BEPERKT !!!

* wegens beroepsomstandigheden is het mogelijk dat sprekers vervangen worden.

JUNI 2019

JULI 2019

AUGUSTUS 2019

SEPTEMBER 2019

OKTOBER 2019

NOVEMBER 2019

DECEMBER 2019

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

JANUARI 2020
 

FEBRUARI 2020

MAART 2020

APRIL 2020

MEI 2020

JUNI 2020

JULI 2020

AUGUSTUS 2020

SEPTEMBER 2020

OKTOBER 2020

NOVEMBER 2020

DECEMBER 2020