Activiteiten in “Out of a Box”

 

Alle activiteiten – vermeld in deze agenda – gaan door in het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a box”, De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid’)

Voor informatie over de activiteiten in de regio Mechelen kan je terecht bij onze ‘zustervereniging’ VC De Schakel
www.vcdeschakel.be

Vrijzinnig Centrum DE SCHAKEL Mechelen
Steenweg 32 – 2800 Mechelen

 

 

Galerie “Out of a Box”
Vaste collectie

Guy Kleinblatt

 Passie en Humanisme

Met zijn fotoproject “Passie en Humanisme” (2013) gaf Guy Kleinblatt letterlijk een gezicht aan het humanisme, om op die manier mensen te inspireren en aan te sporen in actie te treden. Alle geportretteerden hebben uiteraard hun eigen verhaal te vertellen en elk afzonderlijk zijn ze de moeite waard om beter te leren kennen. Een grote levensvreugde, een sterke morele gevoeligheid en zin voor maatschappelijk engagement hebben ze evenwel allemaal gemeenschappelijk. Door intellectuele analyse, door onderwijs, door kunst of door politiek willen ze van deze planeet een mooiere plek maken voor iedereen.

De integrale fotoreeks “Passie en Humanisme” van Guy Kleinblatt is de vaste collectie van de Galerie “Out of a Box” en wordt regelmatig tentoongesteld.
(met dank aan Guy Kleinblatt)

“Passie en Humanisme”, maart/april en juli/augustus 2020

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

 

Tot 6 december

Tentoonstelling CREA-wedstrijd “Geef Vrijheid Kleur”

Vrijzinnig Antwerpen en VLAM (leerkrachten NCZ Antwerpen)

Creatieve wedstrijd voor leerlingen NCZ van de 5de en 6de klas, waarbij ze hun persoonlijkheid, talenten en geestelijke en morele vermogens kunnen ontplooien.

De tentoonstelling loopt tot vrijdag 6 december, wanneer de prijsuitreiking plaats heeft.

DECEMBER 2019

4 december – 14:00u/17:00u

Workshop 3 – LED-creaties

In het kader van de Warmste Lichtwandeling

De Warmste Lichtwandelingen brengen elk jaar, in verschillende steden, mensen op een gezellige manier samen in donkere winterdagen. Het licht staat voor vrijzinnig humanisten symbool voor vrij denken, solidariteit, verlichting, samenhorigheid en warmte. Alle opbrengsten van deze campagne gaan naar een goed doel in het kader van Music For Life. Mensenrechten liggen humanisten na aan het hart, dus in 2019 steunen we Amnesty International Vlaanderen.
Op 19 december gaat onze Warmste Lichtwandeling door, en wandelen we specifiek voor de vrijlating van de Iraanse VUB gastprofessor Ahmadreza Djalali en mensenrechtenadvocate Nasrin Sotoudeh.

Dit jaar voorziet de organisatie drie workshops in ‘Out of a Box’ om een grote lichtsculptuur te maken rond mensenrechten, begeleid door kunstenares Els Aerts. Deelnemers die graag een originele eigen lichtcreatie willen maken, kunnen hier ook terecht, evenals deelnemende verenigingen die zich als groep willen onderscheiden met een eigen banner, boodschap of logo. Deze creaties kunnen dan gebruikt worden tijdens de Lichtwandeling in december.

Interesse? mail antwerpen@humanistischverbond.be of vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com

6 december – 20:00u

Prijsuitreiking CREA-wedstrijd “Geef Vrijheid Kleur”

Vrijzinnig Antwerpen en VLAM (leerkrachten NCZ Antwerpen)

10 december – 19:30u

Vernissage tentoonstelling“Gaandeweg” van Renate-Els Aerts

Voor deze tentoonstelling is Renate op zoek gegaan naar nieuwkomers, die ze portretteerde op jeansstof. Bluejeans als eenheidsworst, door iedereen aanvaard.
Een verhaal van een wereld in beweging, soms gestuurd door soldaten, ondergaan door zoekende mensen.

De tentoonstelling loopt tot 10 januari.

11 december tot 10 januari

tentoonstelling“Gaandeweg” van Renate-Els Aerts

Voor deze tentoonstelling is Renate op zoek gegaan naar nieuwkomers, die ze portretteerde op jeansstof. Bluejeans als eenheidsworst, door iedereen aanvaard.
Een verhaal van een wereld in beweging, soms gestuurd door soldaten, ondergaan door zoekende mensen.

De tentoonstelling loopt tot 10 januari en is open op woe, do en vrij, van 14:00u tot 17:00u. (gesloten 26, 27 december en 1 en 2 januari)

18 december – 20:00u

Een “Harmonische Ontmoeting”

in samenwerking met de vzw Steen

Harmonische Ontmoeting anno 2018

De Harmonische Ontmoeting is een concert waarbij een uitwisseling plaatsvindt tussen verschillende culturen. Meer bepaalt tussen anderstalige Nieuwkomers en mensen van hier. Het is niet louter een concert waarbij culturen worden uitgewisseld maar er vindt ook daadwerkelijk een ontmoeting plaats na het concert, tijdens de receptie.

Inkom: 10 EUR
Reserveren: via de.bois.barbara1@telenet.be of tel. 0499 08 99 54
(Kaarten kunnen afgehaald worden vanaf 19.00u in Out of a Box

19 december – 19:00u

 

De Warmste Lichtwandeling

Mensenrechten liggen humanisten na aan het hart. Dit jaar zamelen we fondsen in voor Amnesty International Vlaanderen. Amnesty stemde in hiermee de campagnes voor de vrijlating van Ahmadreza Djalali (Iraanse VUB gastprofessor, meer info) en Nasrin Sotoudeh (Iraanse mensenrechtenadvocate, meer info) vleugels te geven.

Het traject van de Warmste Lichtwandeling:
Vertrek om 19 uur voor Out of a Box, richting Ernest Van Dijckkaai, tot aan het Steenplein, via het wandelterras terug naar Ernest Van Dijckkaai, Sint Jansvliet en terug naar Out of a Box.

Animatie: De Stadstrommelaars stappen mee op aan de kop van de stoet.

Na de lichtwandeling worden alle deelnemers getrakteerd op een glühwein of warme chocomelk in het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt.

Praktisch: Aanmelden vanaf 18 uur in Out of a Box, De Burburestraat 11 – 2000 Antwerpen
Vertrek om 19:00u – Aankomst voorzien tussen 20u en 20u30

Deelnameprijzen: Om onze lichtwandeling echt divers, origineel en kleurrijk te maken nodigen we deelnemers uit een eigen LED lichtcreatie mee te brengen. Wie geen inspiratie of tijd heeft om eigen LED-creatie/slinger mee te brengen krijgt een eenvoudig LED lichtje van de organisatie. De inschrijving met LED is 2 euro duurder.
10 euro: basistarief met eigen LED
12 euro: basistarief met LED van organisatie
6 euro: sociaal tarief met eigen LED (uitkeringsgerechtigden, 65+, studenten)
groepstarief vanaf 10 deelnemers met eigen LED
8 euro: sociaal tarief + groepstarief 10 deelnemers, met LED van organisatie
gratis: -12 jarigen vergezeld van deelnemende ouder (gratis LED of lampionnetje)
1 euro/pp: groepsinschrijving via vereniging voor kansarmoede (gratis LED)
15 euro: alle daginschrijvingen (LEDs zolang de voorraad strekt)
Rekeningnummer inschrijvingen:  BE98 0017 2195 3393 van Humanistisch Verbond vzw, met vermelding ‘Inschrijving lichtwandeling’

Initiatiefnemers: HuisvandeMens Antwerpen en Humanistisch Verbond Provincie Antwerpen. In samenwerking met Vrijzinnig Antwerpen en Vrijzinnig Antwerps Trefpunt ‘Out of a Box’.

Partners: Alle lidverenigingen van deMens.nu alsook pluralistische humanistische verenigingen die het gekozen goede doel een warm hart toedragen zijn van harte welkom om met hun achterban mee te stappen in de lichtwandeling.

NOTEER ALVAST IN UW AGENDA !!!

10 januari 2020 – 19:00u : NIEUWJAARSRECEPTIE VAN VRIJZINNIG ANTWERPEN EN HAAR BEVRIENDE VERENIGINGEN !!!

De Antwerpse vrijzinnige gemeenschap nodigt u uit op haar jaarlijkse Nieuwjaarsreceptie. Zij zorgt voor muziek, sfeer, hapjes en drank. Breng ook uw vrienden mee, maar wel graag even inschrijven via vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com of via inschrijvingsformulier 

En: ‘Spelmaker’ Ivan Pecnik, werpt die avond zijn kritische (?) blik over het voorbije en het komende jaar…

LOADING…

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

JANUARI 2020
 

10 januari – 19:30u

Nieuwjaarsreceptie van Vrijzinnig Antwerpen en bevriende verenigingen !!!

16 januari – 20:00u

vernissage tentoonstelling
“The ghost is back in town”
van Patrick Conrad

the ghost is back in town

Patrick Conrad (… is back in town) stelt zijn nieuwste werken tentoon. Niet te missen!

 

De tentoonstelling loopt van 17 januari tot 20 februari en is open op woe, do en vrij, van 14:00u tot 17:00u

30 januari – 20:00u

 

 “Een verhaal achter een boek”: Getande raadsels, door Patrick Conrad

Conrad vertelt in het boek over zijn eerste kennismaking –  in de gouden jaren zestig – met Hugo Claus. Wij zijn benieuwd naar zijn verhalen achter dit boek…

 

Deelname: 5 EUR (drankje achteraf incl.) – Inschrijven via vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com of HIER

FEBRUARI 2020

2 februari – 10:30u

 “Het Kleinste Gedicht”
voordrachtwedstrijd leerlingen NCZ

03 februari – 14:00u

Grijze Geuzen Antwerpen
Algemene ledenvergadering en muziek

 

De korte algemene vergadering wordt opgeluisterd met lichte, jazzy saxmuziek, gebracht door Karel Indeganck.

11 februari 2020 – 19:30u

‘HARD’, lezing door Leen Dendievel

organisatie: huisvandeMens Antwerpen i.s.m. Vrijzinnig Antwerps Trefpunt

Actrice Leen Dendievel kan je kennen van tv-rollen in onder meer 16+ en Thuis. In het theater speelde ze onder meer in Groenten uit Balen, Agnes of God en bij de Komediecompanie, Theater Paljas en ’t Echt Antwaarps Teater.

Dendievel is naast actrice ook assistent-psychologe en schrijfster. Ze bracht in 2017 Hard, liefde sterft nooit uit, een boek over liefdesverdriet.

“Op een bepaald moment in het leven krijgt iedereen ermee te maken: vreselijke hartenpijn. Je wordt verliefd, je denkt dat je de man of vrouw van je leven bent tegengekomen en plotseling verdwijnt hij of zij uit je leven. Van de ene dag op de andere eet je niet meer, slaap je niet meer, sluit je je op, ga je te veel drinken, lig je liever in een bolletje op de grond dan in je bed en staat het huilen je nader dan het lachen. En vooral: je hart doet zeer.
Maar kan dat wel? Kan een hart pijn doen? En hoe kan het dat een persoon zo’n leegte kan achterlaten en jou zoveel pijn kan bezorgen dat je denkt dat je gaat sterven?
In HARD doorbreekt Leen Dendievel het taboe dat er nog steeds hangt rond liefdesverdriet. Ze neemt je mee op een trip door het land der liefde, van de roze naar de donderwolk. Ze bekijkt het emotionele en het fysieke aspect van een gebroken hart en beantwoordt wat je altijd al wilde weten: kan je sterven aan een gebroken hart?”

Deelname: 8 EUR
Reserveren via antwerpen@demens.nu

MAART 2020

2 maart – 14:00u

Grijze Geuzen Antwerpen
Prof. dr. Willie Van Peer: Niet te geloven. Het Nieuw Testament

De spreker onderzoekt de werkelijkheid achter het Nieuwe Testament en werpt zo een volledig nieuw licht op de Bijbelse verhalen.

APRIL 2020

MEI 2020

JUNI 2020

JULI 2020

AUGUSTUS 2020

SEPTEMBER 2020

OKTOBER 2020

NOVEMBER 2020

DECEMBER 2020

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

JANUARI 2021
 

FEBRUARI 2021

MAART 2021

APRIL 2021

MEI 2021

JUNI 2021

JULI 2021

AUGUSTUS 2021

SEPTEMBER 2021

OKTOBER 2021

NOVEMBER 2021

DECEMBER 2021