Activiteiten in “Out of a Box”

 

Alle activiteiten – vermeld in deze agenda – gaan door in het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a box”, De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid’)

 

Galerie “Out of a Box”
Vaste collectie

Guy Kleinblatt

 Passie en Humanisme

Met zijn fotoproject “Passie en Humanisme” (2013) gaf Guy Kleinblatt letterlijk een gezicht aan het humanisme, om op die manier mensen te inspireren en aan te sporen in actie te treden. Alle geportretteerden hebben uiteraard hun eigen verhaal te vertellen en elk afzonderlijk zijn ze de moeite waard om beter te leren kennen. Een grote levensvreugde, een sterke morele gevoeligheid en zin voor maatschappelijk engagement hebben ze evenwel allemaal gemeenschappelijk. Door intellectuele analyse, door onderwijs, door kunst of door politiek willen ze van deze planeet een mooiere plek maken voor iedereen.

De integrale fotoreeks “Passie en Humanisme” van Guy Kleinblatt is de vaste collectie van de Galerie “Out of a Box” en wordt regelmatig tentoongesteld.
(met dank aan Guy Kleinblatt)

“Passie en Humanisme”, juli/augustus 2019

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

SEPTEMBER 2019

6 tot 27 september

 

tentoonstelling ‘Intermedium’ – Clara Laureys


Clara Laureys wil werken maken die haar het gevoel geven dat ze in het schilderij kan stappen of door een spleet kan gluren naar een mysterieuze wereld. Met die gedachte in haar achterhoofd maakte ze begin 2000 haar eerste reeks ‘Intermedium’, waarbij telkens weer een band het doek opdeelt. Sindsdien schildert ze, op enkele uitzonderingen na, alleen nog ‘intermedium-werken’. Binnen deze Intermedium-werken, zijn er verschillende thema’s. Voor deze tentoonstelling heeft ze gekozen voor: ‘Mysterious Environments’ en ‘Impressions of Microbiology’.

Wat op het eerste gezicht niet lijkt samen te gaan, wordt toch een eenheid: het scherpe en het vage, het bewuste en het onbewuste, het figuratieve en het abstracte, de realiteit en dat wat in de realiteit nét niet kan waargenomen worden. De band creëert bovendien een extra dimensie.

Voor Clara Laureys is het belangrijk dat de toeschouwer geen voorgeschreven dingen ziet, maar er zelf allerlei beelden of emoties in ontdekt, waardoor al haar schilderijen voor elke toeschouwer apart, een uniek werk wordt.

In de reeks ‘Impressions of Microbiology’ speelt ze met een onzichtbare realiteit. Om toegang te krijgen tot die micro-wereld volgde ze aan de Universiteit Antwerpen een cursus ‘celbiologie’.
In haar werken experimenteert ze met verschillende materialen en vormen, maar olieverf op doek geniet veruit haar voorkeur

 

De vernissage wordt ingeleid door Ernest Van Buynder, voorzitter van de Vrienden van het M HKA, van de Commissie Kunst op de Campus Universiteit Antwerpen (UA) en van de Commissie Cultuurbeleid UA. Hij was gedurende jaren voorzitter van de Vlaamse Commissie voor Beeldende Kunsten en van het Museum voor Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA)

De tentoonstelling loopt tot 27 september; elke woensdag, donderdag en vrijdag van 14:00u tot 17:00u

11 september – 20:00u

Lezing Prof. dr. Wim Distelmans: ‘Een waardig levenseinde’


Wim Distelmans is kankerspecialist en professor in de palliatieve geneeskunde aan zijn alma mater, de Vrije Universiteit Brussel. Binnen het UZ Brussel is hij verantwoordelijk voor supportieve en palliatieve zorg. Als een van de pioniers in België voor de erkenning van palliatieve zorg, vocht prof. dr. Distelmans voor het recht op euthanasie
 
Prof. dr. Distelmans stond als oprichter mee aan de wieg van de oprichting van de verschillende organisaties die deel uitmaken van het expertisecentrum Waardig Levenseinde w.e.m.m.e.l. Hij is o.a. voorzitter van het Forum Palliatieve Zorg, Omega en het Cédric Hèle Instituut, richtte met het UZ Brussel het eerste supportief dagcentrum TOPAZ en het consultatieteam ULteam op en bekleedt de Leerstoel ‘Waardig Levenseinde’ van deMens.nu aan de VUB. Hij is oprichter van LEIF en covoorzitter van de Federale Commissie Euthanasie. Hij is auteur van diverse buitenlandse en binnenlandse wetenschappelijke artikels.
 
Inschrijven: antwerpen@demens.nu of 03 259 10 80
Toegang: vrije bijdrage
Locatie: VAT Out of a Box, De Burburestraat 11, 2000 Antwerpen
Aandacht: de locatie kan wijzigen; raadpleeg tijdig deze website
21 september – 14:00u

“Eerst is eerst”

Voorstelling van de thriller  van Jan Roskams

Hou je van een goed verhaal?
Mag een moord de spanning opdrijven?
Schrik je niet op bij onverwachtse wendingen?
Vind je een verrassend einde leuk?

Dan heb je geluk: “Eerst is eerst” komt eraan en op 21 september 2019 van 14u. tot 18u. komt auteur Jan Roskams zijn boek signeren. Om 15u. geeft Etienne Wils een inleiding.

 

Jan Roskams is de oudst-debuterende auteur van thrillers in het Nederlandstalige gebied. Hij begon thrillers te schrijven toen hij al een tijdje met pensioen was.

26 september – 20:00u

Een verhaal achter een boek…
Herman Van Goethem spreekt over

“1942. Het jaar van de stilte”

“Een verhaal achter een boek” is het nieuwste project van het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt. Vanaf september wordt elke maand niet alleen een recent boek van een Antwerpse auteur besproken, maar wordt ook gezocht naar het verhaal achter dat boek, dat vaak net zo bijzonder is als het boek zelf.

Op donderdag 26 september a.s., bijt Herman Van Goethem de spits af met zijn boek “1942. Het jaar van de stilte”.

* * *

Het archief over de Jodenvervolging in 1942 van Herman Van Goethem, historicus en rector van de Universiteit Antwerpen, mondde begin dit jaar uit in de publicatie van het boek “1942. Het jaar van de stilte”. Dit jongste studiewerk van Herman Van Goethem is niet onopgemerkt gebleven.
Het boek is tegelijkertijd roman en historisch onderzoek, een uitermate boeiende combinatie, als parallelle werelden.

Dit boek is op zich reeds een aanklacht op de zwijgcultuur in het naoorlogse Antwerpen en de Brusselse Wetstraat en Herman Van Goethem gaat daarin geen enkel heikel feit uit de weg.

Op zijn gekende spitse stijl brengt Herman Van Goethem die avond het verhaal achter zijn boek. Niet te missen!

Deelname: 5 EUR, inclusief drankje achteraf
Inschrijven doe je HIER
of met een e-mail aan vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com

OKTOBER 2019

3 oktober – 19:30u

Vernissage tentoonstelling “Kunst+”

KUNST+ vzw – Ateliers voor kunstenaars met een verstandelijke beperking – heeft als doel zijn participanten te ondersteunen in het vergroten van hun eigenwaarde door het accent te leggen op hun “kunst”  in plaats van op hun “anders” zijn.

 

KUNST+ vzw wil niet pretenderen uniek te zijn maar wil wel afstappen van de klassieke ateliers. Zij zal niet zuiver academisch te werk gaan maar zal haar participanten door ervaringsgerichte kunstleraars  helpen hun talent te ontwikkelen. Er wordt gewerkt, gecreëerd  in een landschap van openheid en autonomie waar ieder individu gerespecteerd wordt voor wie hij is en zich verder kan ontplooien in zijn eigenheid.

Met deze tentoonstelling in Out of a Box krijgen de kunstenaars de mogelijkheid hun werk tentoon te stellen.

De tentoonstelling loopt tot woensdag 30 oktober; elke woensdag, donderdag en vrijdag van 14:00u tot 17:00u

(meer over Kunst+ vzw vindt je HIER)

7 oktober – 14:00u

Grijze Geuzen Antwerpen

“Medicalisering, individuele en maatschappelijke gevolgen”

Lezing door Eline Cautaerts, medewerker projecten en communicatie bij van De Maakbare Mens vzw

Afbeeldingsresultaat voor eline cautaerts

De geneeskunde is de voorbije decennia explosief gegroeid en de gezondheidszorg evolueerde mee. Dat is positief. Maar er zijn ook bedenkingen. Moeten we almaar gezonder zijn en is dat haalbaar? Voor elke kwaal een pil, ja, maar blijft dat betaalbaar? Worden we eigenlijk wel steeds gezonder?

24 oktober – 20:00u

Een verhaal achter een boek…

Ingrid Vander Veken spreekt over haar boek 

“Zwijgen”

“Een verhaal achter een boek” is het nieuwste project van het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt. Elke maand wordt niet alleen een recent boek van een Antwerpse auteur besproken, maar wordt ook gezocht naar het verhaal achter dat boek, dat vaak net zo bijzonder is als het boek zelf.

* * *

Afbeeldingsresultaat voor ingrid van der veken zwijgen

Van schrijfster, journaliste en columniste Ingrid Vander Veken, jarenlang bestuurslid van PEN Vlaanderen, verscheen in 2016 ‘Zwijgen’, over de geheimen van haar kindertijd en de wrokkige stilte van haar vader omtrent de Tweede Wereldoorlog.  Het is een boek dat moest geschreven worden, niet omdat ze iets van zich af wilde schrijven, maar omdat het zwijgen van een hele naoorlogse generatie over collaboratie en repressie, doorbroken moest worden.

Deelname: 5 EUR, inclusief drankje achteraf
Inschrijven doe je HIER
of met een e-mail aan vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com

met de steun van het

NOVEMBER 2019

4 november – 14:00u

 

Grijze Geuzen Antwerpen

“Honger en Dorst”

Lezing door Ilse Landuyt

Gerelateerde afbeelding

 

Ilse duikelt weer het verleden in, dit keer op zoek naar de geschiedenis van honger en dorst. Van de gebraden everzwijnen bij de Kleten tot onze moleculaire keuken. Van geestig, soms leerrijk en vooral lekker! Neem alvast een koffielepeltje mee…

Spreker Ilse Landuyt studeerde Romaanse Filologie en Politieke en Sociale Geschiedenis van de Westerse Wereld.

7 november – 20:00u

“Waarom vergissen wij ons zo vaak? Over optische, akoestische en cognitieve illusies”

Lezing door Prof. dr Jean-Paul Van Bendegem


Wij mensen vergissen ons vaak en veel. Hoe komt dat? Niet alleen misleiden onze zintuigen ons meer dan veel, maar wanneer we ons verstand gebruiken maken we ook behoorlijk wat fouten. In de lezing zullen daarom optische illusies aan bod komen – hoe misleidend zijn onze ogen? – maar ook het oor – het is minder bekend dat ook onze oren ons kunnen bedriegen – en ten slotte de zogenaamde cognitieve illusies waar ons vermogen om helder en correct na te denken zwaar wordt beproefd.
De verklaring is, zoals ik zal verdedigen, te zoeken in onze evolutionaire geschiedenis

Deelname: 5 EUR, inclusief drankje achteraf
Inschrijven doe je HIER
of met een e-mail aan vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com

12 november – 20!00u

Lezingenreeks Atheïsme Vlaanderen

‘Grenzen van de zelfbeschikking’ 

21 november – 20!00u

Lezingenreeks Atheïsme Vlaanderen

‘Grenzen van de zelfbeschikking’ 

25 november – 15:00u

In het kader van de Week van de Sociale Film

Filmvoorstelling (nog in te vullen)

28 november – 20:00u

 

Een verhaal achter een boek…

Pieter Serrien spreekt over zijn boeken “De Laatste Getuige – Louis Boeckmans” en “Elke dag Angst”

“Een verhaal achter een boek” is het nieuwste project van het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt. Elke maand wordt niet alleen een recent boek van een Antwerpse auteur besproken, maar wordt ook gezocht naar het verhaal achter dat boek, dat vaak net zo bijzonder is als het boek zelf.

Afbeeldingsresultaat voor de laatste getuige louis boeckmans

Als 19-jarige sloot Louis Boeckmans uit Tessenderlo zich aan bij het verzet. Nadat hij werd verklikt, werd Louis zwaar gefolterd in het SS-kamp van Breendonk. Dat bleek slechts de prelude van de onmenselijke omstandigheden die hij moest doormaken in de concentratiekampen van Buchenwald en Dora.

Desondanks overleefde Louis de Tweede Wereldoorlog. Van de duizenden mannen en vrouwen die via Breendonk in een concentratiekamp zijn beland, is hij de enige die nog kan getuigen.

Dit boek brengt het verhaal over leven met constante angst. Het vertelt over bekende inslagen zoals die op de Antwerpse Cinema Rex, waarbij een V2 in één klap 567 filmtoeschouwers de dood in joeg. Maar ook bijna vergeten drama’s komen aan bod. In zijn beproefde narratieve stijl verweeft historicus Pieter Serrien tientallen getuigenissen tot een beklijvend verhaal. De slachtoffers krijgen een stem, maar ook de geallieerde militairen die de V1’s wilden neerhalen, de Nederlandse omwonenden van de lanceerinstellingen, de reddingswerkers, de gevangenen in het kampencomplex Dora en de Duitse daders nemen het woord. Een verrijkende geschiedenis, die toont hoe oorlog altijd leidt tot een vicieuze cirkel van wraak, geweld en de dood van duizenden.

* * *

Deelname: 5 EUR, inclusief drankje achteraf
Inschrijven doe je HIER
of met een e-mail aan vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com

met de steun van het 

DECEMBER 2019

2 december – 14:00u

Grijze Geuzen Antwerpen

“Elegia: wijdingen aan weemoed”

Lezing door Frank De Vos, historicus, dorpsdichter Doel 2009-2011

De Vos brengt lyrische liedjes, afgewisseld met zijn poëzie. In het najaar van 2013 verscheen de eerste CD van het gezelschap Quinlian, een samenwerking tussen Frank, historicus en dichter, en Jan Mertens, gitarist.
Hun tweede CD, ‘Impromptus d’automne’ is in het voorjaar 2019 verschenen.

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

JANUARI 2020
 

FEBRUARI 2020

MAART 2020

APRIL 2020

MEI 2020

JUNI 2020

JULI 2020

AUGUSTUS 2020

SEPTEMBER 2020

OKTOBER 2020

NOVEMBER 2020

DECEMBER 2020