Activiteiten in “Out of a Box”

 

Alle activiteiten – vermeld in deze agenda – gaan door in het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”, De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid’)

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

 

Galerie Out of a Box
Vaste collectie

Guy Kleinblatt

 Passie en Humanisme

Met zijn fotoproject “Passie en Humanisme” (2013) gaf Guy Kleinblatt letterlijk een gezicht aan het humanisme, om op die manier mensen te inspireren en aan te sporen in actie te treden. Alle geportretteerden hebben uiteraard hun eigen verhaal te vertellen en elk afzonderlijk zijn ze de moeite waard om beter te leren kennen. Een grote levensvreugde, een sterke morele gevoeligheid en zin voor maatschappelijk engagement hebben ze evenwel allemaal gemeenschappelijk. Door intellectuele analyse, door onderwijs, door kunst of door politiek willen ze van deze planeet een mooiere plek maken voor iedereen.

De integrale fotoreeks “Passie en Humanisme” van Guy Kleinblatt is de vaste collectie van de Galerie “Out of a Box” en wordt regelmatig tentoongesteld.
(met dank aan Guy Kleinblatt)

“Passie en Humanisme”, juli/augustus 2018

 

 

OKTOBER 2018

3 tot 28 oktober

 

 

 

Fototentoonstelling
“Alter Ego – IK/KIEL”

o.l.v. Wim Rosiers en Theo Beck
De fototentoonstelling is het resultaat van een project, met identitaire dimensie, waarbij een hele groep kinderen, tussen 10 en 14 jaar, gestimuleerd werden zichzelf te zoeken en te vinden op het Kiel waar ze wonen. Via foto’s moeten ze weergeven wie ze echt zijn en waar ze naar toe willen met hun toekomst. De fotografen geven enkel technische bijstand zonder ze te sturen in een bepaalde richting. Ieder kind kreeg een wegwerpcamera zodat ze het met een beperkt aantal foto’s moeten stellen. Samen met fotografen, werd 1 foto per kind geselecteerd en afgedrukt op groot formaat om daarmee deze professionele fototentoonstelling samen te stellen. De fototentoonstelling is het resultaat van een project, met identitaire dimensie, waarbij een hele groep kinderen, tussen 10 en 14 jaar, gestimuleerd werden zichzelf te zoeken en te vinden op het Kiel waar ze wonen. Via foto’s moeten ze weergeven wie ze echt zijn en waar ze naar toe willen met hun toekomst. De fotografen geven enkel technische bijstand zonder ze te sturen in een bepaalde richting. Ieder kind kreeg een wegwerpcamera zodat ze het met een beperkt aantal foto’s moeten stellen. Samen met fotografen, werd 1 foto per kind geselecteerd en afgedrukt op groot formaat om daarmee deze professionele fototentoonstelling samen te stellen.
Hiermee wordt getracht de kinderen, die voornamelijk vanuit een kansarme buurt komen, een beeld te laten scheppen waar ze trots op kunnen zijn en waar de hele buurt ( ouders, familie, externen, ….) naar kunnen komen kijken op de tentoonstellingen. Hiermee wordt getracht de kinderen, die voornamelijk vanuit een kansarme buurt komen, een beeld te laten scheppen waar ze trots op kunnen zijn en waar de hele buurt ( ouders, familie, externen, ….) naar kunnen komen kijken op de tentoonstellingen.

Organisatie: Agorakring

 

 

8 oktober:  09:00u – 17:00u

9 oktober:  09:00u – 17:00u

10 oktober: 09:00u – 12:00u

17 oktober: 09:00u – 12:00u

18 oktober: 09:00u – 12:00u

19 oktober: 09:00u – 17:00u

23 oktober (volgeboekt)

Tentoonstelling “Alter Ego” – volgende data zijn voorbehouden aan klasbezoeken 

 

 

 

 

 

 

24 oktober – 20:00u

Digitale Week 2018: privacy en cyberpesten

Lezing door Philippe De Backer, Staatssecretaris voor Privacy

In het kader van de Digitale Week verdiepen we ons in twee enorm belangrijke en zeer actuele onderwerpen: privacy en cyberpesten.

1. Het GDPR monster doet ons grondig nadenken over privacy en wat wel en wat niet meer kan. Je moet je gezond verstand gebruiken zegt men vaak. Maar hoe zit het nu effectief in elkaar? Welke gegevens mogen gedeeld worden? Wie weet wat over mij?

2. Op sociale media zien we onze kinderen en kleinkinderen alles ‘sharen’ en ‘liken’. Online ziet alles er perfect uit, maar is dat wel zo? Cyberpesten is in opmars, de drempel om kwetsende ‘comments’ te plaatsen is enorm klein geworden. Hoe gaan we hier mee om?

Daarom nodigen wij op woensdag 24 oktober 2018 staatssecretaris voor privacy Philippe De Backer uit om met ons over deze onderwerpen in gesprek te gaan.

Organisatie: Liberale Vrouwen
Deelname gratis
Inschrijven doe je HIER


NOVEMBER 2018

8 november – 19:30u

Vernissage tentoonstelling “Nooit meer oorlog herdenken

De voorbije vier jaar werd de Eerste Wereldoorlog in het lang en het breed herdacht.
Hoe houden we de vredesgedachte na de hype van 100 jaar herdenking brandend actueel?
Heeft oorlogsherdenking überhaupt wel zin? Wie zijn de winnaars en verliezers van het herdenkingstoerisme?

In deze tentoonstelling wordt het herdenken van de Eerste Wereldoorlog belicht aan de hand van aan de hand van kritische vragen bij sfeervolle foto’s van Patrick Goossens.

Tijdens de vernissage brengt Wim Geysen aangepaste liederen en teksten.

9 tot 25 november

Tentoonstelling “Nooit meer oorlog herdenken

De voorbije vier jaar werd de Eerste Wereldoorlog in het lang en het breed herdacht. Hoe houden we de vredesgedachte na de hype van 100 jaar herdenking brandend actueel? Heeft oorlogsherdenking überhaupt wel zin? Wie zijn de winnaars en verliezers van het herdenkingstoerisme?

In deze tentoonstelling wordt het herdenken van de Eerste Wereldoorlog belicht aan de hand van aan de hand van kritische vragen bij sfeervolle foto’s van Patrick Goossens.

13 november
– 15:00u
– 20:00u

voorstellingen “Oorlogsstemmen”   

W.O. I – Oorlogsmuziek – Protestsongs vroeger en nu
door Guy Verlinde

Honderd jaar W.O. I, dat is honderd jaar van zoeken naar waarom en betekenis geven, honderd jaar verwerken en lessen trekken, wonden likken en littekens koesteren. Een conflict als oneindige inspiratiebron voor oorlogsliederen en protestsongs, als voedingsbodem voor elk klein of groot verhaal.
In Oorlogsstemmen geeft Guy Verlinde een overzicht over de gevolgen van Wereldoorlog I, aan de hand van anekdotes, gedichten en oorlogsliederen als ‘In Flanders Fields’. Daarnaast maken de leerlingen kennis met belangrijke historische tegenstemmen zoals Martin Luther King en Nelson Mandela. De protestsongs van o.a. Bob Dylan en John Lennon tonen de kracht van muziek en kunst als verzetsmiddel tegen gewapende conflicten.

Inkom: 5,00 EUR

17 november – 10:00u

Let’s talk about S

Een grensverleggende studievoormiddag !!!

Info en inschrijvingen:
Deelname is gratis. Inschrijvingen (verplicht) via het Nationaal secretariaat Humanistisch Verbond – secretariaat@humanistischverbond.be, T 03 233 70 32.
Meer info op de website van Humanistisch Verbond
of via Laura Michiels, laura.michiels@humanistischverbond.be
Een initiatief van het Humanistisch Verbond en het Humanistisch Verbond Antwerpen, in samenwerkingmet Aditi vzw

22 november – 19:30u

Toneelvoorstelling “Soldaat Peaceful”

Soldaat Peaceful wil niet vergeten. Hij werd tijdens de Grote Oorlog gerekruteerd om als veel te jonge soldaat in Vlaanderen te gaan vechten tegen het Duitse leger.
Jaren later neemt hij ons mee in een spel van herinnering en tijd over zijn onverwerkte verleden. Hij vertelt ons over zijn gelukkige jeugdjaren op het Britse platteland, de opwindende avonturen met Molly en Dikke John, zijn liefde voor Ma en voor zijn grote broer en voorbeeld, Charlie.
Dit alles wordt echter overschaduwd door de vroege dood van zijn vader. Uiteindelijk moeten de warme herinneringen plaatsmaken voor de brutaliteit van de oorlog, die hem genadeloos de loopgraven injaagt en hem confronteert met de even gruwelijke, als onbegrijpelijke oorlogslogica.
Steven Spielberg verfilmde zeer recent Warhorse, een ander succesverhaal van Morpurgo dat ook furore maakt in het Londense West End.
Prijswinnend auteur Michael Morpurgo liet zich inspireren door een bezoek aan Ieper, waar hij geschokt vaststelde hoeveel jonge soldaten tijdens WOI ter dood veroordeeld werden voor vermeende lafheid.

Vertolking: Erik Burke
Regie: Ron Cornet
Muziek: Jan Moonen
Vertaling: Gerd De Ley

Inkom: 10,00 EUR (drankje incl.)

26 november tot 7 december

Tentoonstelling CREA-wedstrijd

Wat?
Je kan het wellicht reeds uit de titel afleiden: het betreft een Creatieve wedstrijd, in dit geval voor leerlingen NCZ van de 5de en 6de klas
Het thema wordt jaarlijks vastgelegd.
Waarom?
De Creawedstrijd heeft tot doel de persoonlijkheid, talenten, geestelijke en morele vermogens van jonge mensen te ontplooien, ze moreel te vormen en te ontwikkelen en tevens moreel te leren denken rond het onderwerp.
Uiteraard wordt daarbij de creativiteit  en het vormen van een eigen mening gestimuleerd en wordt de band tussen verschillende generaties met dezelfde levensbeschouwing versterkt.

Meer info bij de leerkracht Niet-Confessionele Zedenleer!

27 & 28 november

In het kader van 7 dagen Sociale Film

27 november – 20:00u
Filmvoorstelling “120 BPM” 

Keuze van Vrijzinnig Antwerpen

120 BPM vertelt een aangrijpend verhaal over liefde en vriendschap tegen de achtergrond van de strijd tegen AIDS in Parijs aan het begin van de jaren negentig.
Terwijl AIDS al 10 jaar slachtoffers maakte, werden in navolging van New York ook in Europa afdelingen van ACT UP (AIDS Coalition to Unleash Power) opgericht om aandacht voor medicijnen en voorlichting af te dwingen.
In 120 BPM sluit Nathan zich aan bij de activisten van ACT UP Parijs, waar hij Sean leert kennen. Samen voeren ze actie tegen de maatschappelijke en politieke onverschilligheid rond AIDS. De sterke en levendige persoonlijkheid van Sean laat Nathan niet onberoerd, maar al snel wordt hun liefde overschaduwd door de acties en de ziekte.
120 BPM is op het filmfestival van Cannes met een staande ovatie ontvangen en bekroond met de Grand Prix, die voor de gelegenheid ook wel de ‘Palme du Cœur’ werd genoemd. De film, met onder andere actrice Adèle Haenel (LA FILLE INCONNUE), won tevens de FIPRESCI prijs en de Queer Palm. Regisseur Robin Campillo maakte eerder EASTERN BOYS en hij was zelf betrokken bij ACT UP Parijs.

en

28 november – 14:00u
Filmvoorstelling “Una Mujer Fantastica”

Keuze van Grijze Geuzen Antwerpen en HV Regio Antwerpen Noord

De transseksuele Marina en haar twintig jaar oudere vriend Orlando zijn verliefd, gelukkig en bezig een gezamenlijke toekomst op te bouwen. Maar wanneer hij plotseling komt te overlijden is het leven zoals Marina dat kende plotseling voorbij. Tijd om te rouwen wordt haar niet gegund. Zowel de doctoren als zijn familie zijn argwanend over haar exacte rol bij zijn dood. Terwijl er een onderzoek wordt gestart, sluit zijn familie -die de relatie nooit heeft geaccepteerd- haar volledig buiten. Ze is niet welkom op de begrafenis en wordt zijn appartement uitgezet. Marina laat zich echter niet zomaar buitenspel zetten en vecht voor haar recht om zichzelf te kunnen zijn.

 

 

DECEMBER 2018

7 december – 19:00u

Prijsuitreiking CREA-wedstrijd

(zie ‘tentoonstelling 26 november – 7 december’)

10 december – 19:30u

 

In het kader van 70 jaar UVRM

In 2018 bestaat het Verdrag voor de Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) 70 jaar. Op 10 december 1948 hebben vertegenwoordigers uit alle landen vastgelegd wat wij mensen als universele rechten beschouwen. Rechten die het mogelijk maken dat we vrij en waardig in gelijkheid kunnen leven.

Vernissage tentoonstelling “Domozy”

Over de kunstenaar
De Syriër Saif Lama`a (Dumuzi), geboren in Mosul (Irak, 1982), begon zich reeds op zeer jonge leeftijd te uiten met kunst. Op 18-jarige leeftijd ging hij naar Damascus waar hij Schone Kunsten volgde aan de Damascus University.
Het is dan dat Saif de naam Domozy aanneemt, geïnspireerd door Dumuzi, wat in het Sumerisch (mythologie), betekent “legitieme zoon”.
Na het tentoonstellen van zijn creaties in 2005 aan de prestigieuze Khan As’ad Pasha van Damascus kon hij deelnemen aan een stage bij Eva Lootz, de beroemde beeldend kunstenares.
Tussen 2005 en 2009 kon hij vrij zijn kunst uitdrukken tijdens tentoonstellingen, vnl. in Damascus, maar in 2009, wanneer hij terugkeert naar zijn familie in Irak, wordt hij geconfronteerd met groeiende censuur van IS (Islamitische Staat). Voor hen zijn kunstenaars onverlaten, schadelijke wezens, om te elimineren…
Domozy wordt het zwijgen opgelegd en blijft twee jaar werkeloos thuis. Wanneer IS-mannen hem komen zoeken en hem bedreigen, is hij slim genoeg om zich voor te doen als een binnenhuisarchitect en kan hij zijn kunstvorm voorlopig camoufleren. Maar uiteindelijk had hij geen andere keus dan te vluchten om zijn kunst te blijven uiten, te vluchten om “vrij te kunnen blijven leven.

Over zijn werk:
In zijn schilderijen beeldt hij vaak een hybride halfman af, een stier die verwijst naar de oude mythen van Mesopotamië, Griekenland of Egypte. Hij gebruikt ook veel symbolen die uitdagen en iedereen toestaan zijn werken op een heel persoonlijke manier te interpreteren..

 

 

 

 

 

De tentoonstelling loopt van 11 tot 30 december 2018

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

JANUARI 2019
 

FEBRUARI 2019

MAART 2019

APRIL 2019

MEI 2019

JUNI 2019

JULI 2019

AUGUSTUS 2019

SEPTEMBER 2019

OKTOBER 2019

NOVEMBER 2019

DECEMBER 2019