Activiteiten in “Out of a Box”

 

2017

Even uw aandacht voor… DE WARMSTE FAKKELTOCHT 2017 !!!

TE ANTWERPEN, OP 21 DECEMBER 

Voor meer info klik je op het logo

Je kan je nu reeds HIER aanmelden; zo blijf je verder op de hoogte van alle nieuws in verband met de WARMSTE FAKKELTOCHT 2017 !

 

 

Alle activiteiten – vermeld in deze agenda – gaan door in het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”, De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid’)

 

NOVDEC

NOVEMBER 2017

 10 – 30 november

Tentoonstelling Nelleke Cloosterman

Nelleke Cloosterman (geboren te Wuustwezel 1996) studeert en werkt momenteel in Gent, waar ze in 2014 haar studies schilderkunst begon aan het KASK.

De mens is voor mij het meest boeiende onderwerp om te schilderen; iedereen heeft een ander verhaal. Doordat ik naar waarneming schilder ontstaat er een intieme, soms vreemde sfeer in het schilderij. Vanuit de frontale pose, die normaal tot een dialoog zou moeten leiden, kom je tot portretten die eigenlijk niets prijsgeven en afwezig zijn. Heldere kleuren, klare vormentaal en frontale pose worden gehanteerd om het tegenovergestelde uit te stralen; de portretten kijken langs u heen in plaats van aan te kijken. Een soort van weemoed. Er ontstaat een contrast tussen de frontale blik en het wegkijken; het niet prijsgeven.
Ondanks het hedendaagse karakter van beeldmateriaal vormen ze tijdloze beelden, dit door compositorische keuzes die naar de tradities van de schilderkunst zelf verwijzen. Het resultaat is het tegenovergestelde van een snapshot, door de focus die verlegt wordt ontstaat er een totaal andere tijdservaring. Hun houding blijft hetzelfde maar hun blik blijft duren. Een eeuwig durend moment.
Door veel te experimenteren ben ik steeds op zoek naar manieren om mijn eigen realiteit weer te geven. Ik geloof niet in een ‘stijl’ hebben. Met jezelf in een bepaalde richting te duwen trek je alleen maar grenzen voor jezelf. Mijn benadering tot het maken van een schilderij verschilt van werk tot werk. Ik wil tonen hoe ik in de wereld sta. Zo ontstaan er speelse, bijna kinderachtige tekeningen, maar ook grote confronterende doeken.

(de tentoonstelling loopt tot en met 30 november en is open op do – vrij – zat, van 14u tot 18u)
zaterdag 11 november 2017 gesloten.

 

ook in “Out of a Box”

“7dagen sociale film” is een initiatief van Filmhuis Klappei i.s.m. Stad en District Antwerpen, Bib Permeke, HVV, Curieus, Linx+, Masereelfonds, Società Dante Alighieri en Artesis Plantin Hogeschool

Inkom: €5 / €4 (studenten, 65+, personen met uitkering, leden organiserende verenigingen).
​Leerlingen NCZ en coöperanten NewB gratis op hun vertoningsdagen.​

De ondervermelde vertoningen gaan door in het
Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box”

​28 november – 10:30

“Hugo”

(de filmkeuze van de leerkrachten NCZ)
Avonturenfilm over het weesjongetje Hugo dat in de muren van een treinstation leeft en een mysterie op moet lossen dat met zijn vader te maken heeft. Hugo is een klokkenluider en kruimeldief en om te overleven moet hij geheimen bewaren en anoniem blijven. Maar wanneer hij een bijzonder meisje ontmoet, wordt zijn dekmantel in gevaar gebracht. Een cryptische tekening, een notitieblok, een gestolen sleutel, een mechanische man en een verborgen boodschap van zijn overleden vader vormen de ingrediënten van het mysterie dat Hugo omringt. De film kreeg elf Oscarnominaties, waaronder voor Beste Film en Beste Regie. Uiteindelijk wist Hugo vijf Oscars in de wacht te slepen, voornamelijk in de technische categorieën.
Regie: Martin Scorcese
VS, 2011 / 126 min

 28 november – 13:30

 Hachi, a Dog’s love story

(De filmkeuze van de leerkrachten moraal)
Professor Parker Wilson vindt een verwaarloosde puppy in het station van Bedridge. Hij neemt hem mee naar huis met de bedoeling zijn baasje te zoeken. Hij komt te weten dat de puppy een Akita is en ‘Hachiko’ heet, maar zijn baasje kan hij niet terugvinden. Hij beslist dan maar ‘Hachi’ zelf te houden. Hachi wordt een trouwe hond die zijn baas dagelijks naar het station brengt en vervolgens weer opwacht. Maar als zijn baas op een dag niet terugkomt, blijft Hachi negen jaar lang op hetzelfde tijdstip naar het station gaan om op zijn baas te wachten.
Regie: Lasse Hallström
VS/VK, 2009 / 93 min

28 november – 20:00

 Manchester by the Sea

(de keuze van HVV – Vrijzinnig Antwerpen)
De film vertelt het verhaal van de familie Chandler, een arbeidersgezin uit Massachusetts. Nadat zijn oudere broer Joe (Kyle Chandler) plotseling komt te overlijden, krijgt Lee (Casey Affleck) de voogdij over zijn neef (Lucas Hedges). Lee wordt herinnerd aan een tragisch verleden met zijn vrouw Randi (Michelle Williams) in de omgeving waarin hij is opgegroeid.
regie: Kenneth Lonergan
VS, 2016 / 135 min

 29 november – 14:00

 I Daniel Blake

(de filmkeuze van Grijze Geuzen Antwerpen en HVV Regio Antwerpen Noord)
De 59-jarige Daniel Blake heeft bijna zijn hele leven als meubelmaker gewerkt in het noordoosten van Engeland. Na een ziekte heeft hij voor het eerst in zijn leven hulp nodig van de staat. Hij kruist het pad van de alleenstaande moeder Katie en haar twee jonge kinderen, Daisy en Dylan. Katie’s enige kans om te ontsnappen aan een hostel voor daklozen, is door een flat te accepteren 450 km verderop. Daniel en Katie bevinden zich in niemandsland, gevangen in de bureaucratische rompslomp van het hedendaagse Groot-Brittannië.
Regie: Ken Loach
VK, Frankrijk, 2016 / 100 min


DECEMBER 2017

 

 1 december – 10:30

Intouchables

(de filmkeuze van de leerkrachten NCZ)
Als gevolg van een ongeval tijdens het paragliding moet Philippe, een rijke aristocraat, op zoek naar iemand om hem te helpen in het huis. Hij neemt Driss in dienst, een jongere uit de voorsteden die net uit de gevangenis komt. Kortom, de minst geschikte persoon voor de job. Samen zullen ze een middenweg moeten vinden tussen Vivaldi en Earth Wind and Fire, tussen het kostuum en het trainingspak… Vreemd genoeg ontstaat er toch een sterke vriendschapsband tussen deze twee heel uiteenlopende karakters. Het waargebeurde verhaal toont ontroerend aan dat uitersten elkaar niet noodzakelijk hoeven af te stoten.
Regie: Olivier Nakache en Éric Toledano
Frankrijk, 2011 / 112 min

 1 december – 13:30

ZOOTROPOLIS 

(de filmkeuze van de leerkrachten NCZ)
De moderne dierenstad Zootropolis is een stad als geen ander. Zootropolis bestaat uit een grote mengelmoes van leefomgevingen, zoals het warme ‘Sahara Plein’ en het niet zo warme Tundrastad, waar alle dieren samenleven. Het is een plaats waar iedereen, van de grootste olifant tot de kleinste muis, zichzelf kan zijn. Maar wanneer agente Judy Hopps aankomt, merkt ze al snel dat het niet zo simpel is om het allereerste konijn bij de politie te zijn. Ze is vastbesloten om zichzelf te bewijzen tegenover al haar grote en sterke collega’s en grijpt haar kans om een moeilijke zaak op te lossen, ook al moet ze hiervoor samenwerken met de sluwe, scherpzinnige vos Nick Wilde.
Regie: Byron Howard en Rich Moore, Walt Disney Animation Studios
VS, 2016 / 108 min​

 1 december – 20:00

THE FORECASTER
THE STORY OF MARTIN ARMSTRONG

(de De keuze van HVV vzw en NewB ECV)
Martin Armstrong laat op basis van een zelfontworpen model de computer uitrekenen welke ontwikkelingen in de wereldeconomie op stapel staan. Zijn voorspellingen over aandelencrises of valutaproblemen zijn griezelig accuraat en hij bouwt een klantenkring op die bestaat uit machtige spelers in de wereldeconomie. Vooraanstaande bankiers verzoeken hem hun ‘club’ te vervoegen om hen te helpen bij het manipuleren van de financiële markten, maar Martin weigert… In 1999 staat de FBI bij hem op de stoep en belandt hij uiteindelijk op verdenking van fraude en samenzwering in de gevangenis, zonder dat er ooit een gerechtelijke uitspraak is gedaan. In 2012 duikt hij ineens weer op in het openbare leven en deelt hij zijn pessimistische ideeën over de rampzalige ontwikkelingen in de wereld. In de film vertelt hij zijn opzienbarende verhaal, ondersteund door archiefbeelden en interviews met zijn moeder, voormalige medewerkers en klanten. Een verhaal dat klinkt als een speelfilmscenario.
OPGELET: Engelse docu zonder Nederlands ondertiteling)
Regie: Marcus Vetter & Karin Steinberger
Duitsland, 2014 / 93 min

 2 december – 9:00u – 13:00u

Sesam Open-IT – Lego Mindstorms bouwen en programmeren

 

 

 

 

 

 

 

Inschrijven via www.hujo.be/sesam-open-it

 4 december – 20:00u

Wat met de gemeenteraadsverkiezingen in 2018?

met Prof. Peter Thyssen (UAntwerpen – dep. Politieke Wetenschappen) en  columnist Guillaume Van der Stighelen (medeoprichter reclamebureau Duval Guillaume).

Peter Thyssen

Antwerpen zal in 2018 een interessante testcase vormen voor de nationale politiek. Niet in het minst omdat de burgemeestersstrijd er door nationale boegbeelden wordt gevoerd. Hoe zal N-VA het ervan afbrengen met burgermeester en primus inter pares Bart de Wever? Zal Kris Peeters de Antwerpse CD&V een nieuw elan geven? Zal Vlaams Belang terug een rol van betekenis spelen? En wat met de linkerzijde; zullen ze met vereende krachten de strijd aanbinden? Uiteraard weet nog niemand hoe de kiezer de kaarten in oktober 2018 zal verdelen maar in deze lezing zullen we aan de hand van inzichten uit de politieke sociologie alvast tonen hoe het Antwerpse kaartspel eruitziet.

Guillaume Van der Stighelen

Guillaume Van der Stighelen legt – als kritisch Antwerpenaar – het vuur aan de schenen van Peter Thyssen over heikele thema’s in het Antwerpse politieke stadslandschap.

Een initiatief van UPV-VUB, in samenwerking met HVV-Provincie Antwerpen, HVV-Vrijzinnig Antwerpen, e.v.a.

 6 december – 20:00u

UITGESTELD NAAR
JANUARI 2018

 
 9 december – 9:00u – 13:00u

Sesam Open-IT – Lego Mindstorms bouwen en programmeren

 

Inschrijven via www.hujo.be/sesam-open-it

 21 december – 19u.

De Warmste Fakkeltocht

De warmste fakkeltocht brengt mensen op een gezellige manier samen in donkere winterdagen. De fakkel staat voor vrijzinnig humanisten  symbool voor solidariteit, licht en warmte. Alle opbrengsten van deze actie gaan  tevens naar een goed doel in het kader van Music For Life.

Je kan je nu HIER reeds aanmelden ! Aanmelding is nog geen definitieve inschrijving in de fakkeltocht. Hiervoor ontvang je later nog een uitnodiging waarin alle opties, inschrijvings- en betalingsmodaliteiten zullen vermeld worden.
Met verenigingen die graag als groep willen meestappen, neemt de organisatie zo snel mogelijk contact op om alles praktisch te regelen en tot heldere afspraken te komen.

Organisatie: HuisvandeMens Antwerpen en HVV Provincie Antwerpen. In samenwerking met HVV Vrijzinnig Antwerpen, Vrijzinnige Dienst UA Antwerpen en Vrijzinnig Antwerps Trefpunt ‘Out of a Box’.
Info: www.dewarmstefakkeltocht.be

 

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

JANUARI 2018

15 januari – 14:00u
(tot 16:00u)

Nieuwjaarsreceptie

Grijze Geuzen Antwerpen
U bent als lid of sympathisant van harte uitgenodigd om onder het genot van een hapje en een drankje een toost uit te brengen op het nieuwe jaar.
Ook uw partner, kinderen, kleinkinderen en eventueel uw buren zijn van harte welkom.
Locatie: Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a Box, De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen

 19 januari – 19:00u

van

Vrijzinnig Antwerpen en bevriende verenigingen en organisaties

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

FEBRUARI 2018

 4 februari

 Het Kleine Gedicht

Met “Het Kleine Gedicht” wordt getracht kinderen – 3de en 4de leerjaar – enthousiast te maken voor poëzie. Poëzie is voortdurend in beweging. Aan de hand van poëzie kunnen kinderen hun gevoelens uitdrukken en een mening leren vormen.
Ze geven uitdrukking aan wat ze voelen of denken bij dingen die ze hebben ervaren of waarvan ze dromen. Met andere woorden, het verwoorden van ervaringen in de eigen belevingswereld.

Bijzonder taalgebruik in gedichten wakkert de taalgevoeligheid aan.
Meekijkend door de ogen van een dichter ontdekken kinderen dat niet één mens de wereld om hem heen op dezelfde manier bekijkt.

Dus geen voordracht van een bestaand gedicht maar een eigen creatie in de vorm van een poster.
Het maken van deze poëzieposter houdt onder meer in : het illustreren van het eigen gedicht en draagt bij tot een grote voldoening . Het brengt kinderen het besef van eigen creatief vermogen bij.

Meer info bij de leerkracht Niet-Confessionele Zedenleer!
Organisatie: HVV Vrijzinnig Antwerpen en VLAM

MAART 2018

APRIL 2018

MEI 2018

JUNI 2018

JULI 2018

AUGUSTUS 2018

SEPTEMBER 2018

OKTOBER 2018

NOVEMBER 2018

DECEMBER 2018

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

JANUARI 2019

FEBRUARI 2019

MAART 2019

APRIL 2019

MEI 2019

JUNI 2018

JULI 2019

AUGUSTUS 2018

SEPTEMBER 2019

OKTOBER 2019

NOVEMBER 2019

DECEMBER 2019