Activiteiten in “Out of a Box”

 F

De ‘heilige’ Corona heeft ons allen gedurende vele maanden geteisterd en het einde van deze geselperiode is zeker nog niet in het zicht.
Maar er is qua het organiseren van activiteiten of evenementen toch een klein beetje licht te merken aan het einde van de tunnel, vandaar dat we de agenda van “Out of a Box” terug – voorzichtig – kunnen activeren.

In elk geval zullen we de maatregelen van de Nationale Veiligheidsraad nauwgezet blijven opvolgen! Als dit zeker ongemak zou veroorzaken, alvast onze verontschuldigingen daarvoor.  We hopen op jullie aller begrip hiervoor.
Het “Box”-team

 

Alle activiteiten – vermeld in deze agenda – gaan door in het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a box”, De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid’)

Voor informatie over de activiteiten in de regio Mechelen kan je terecht bij onze ‘zustervereniging’ VC De Schakel
www.vcdeschakel.be

Vrijzinnig Centrum DE SCHAKEL Mechelen
Steenweg 32 – 2800 Mechelen

 

 

Galerie “Out of a Box”
Vaste collectie

Guy Kleinblatt

 Passie en Humanisme

Met zijn fotoproject “Passie en Humanisme” (2013) gaf Guy Kleinblatt letterlijk een gezicht aan het humanisme, om op die manier mensen te inspireren en aan te sporen in actie te treden. Alle geportretteerden hebben uiteraard hun eigen verhaal te vertellen en elk afzonderlijk zijn ze de moeite waard om beter te leren kennen. Een grote levensvreugde, een sterke morele gevoeligheid en zin voor maatschappelijk engagement hebben ze evenwel allemaal gemeenschappelijk. Door intellectuele analyse, door onderwijs, door kunst of door politiek willen ze van deze planeet een mooiere plek maken voor iedereen.

De integrale fotoreeks “Passie en Humanisme” van Guy Kleinblatt is de vaste collectie van de Galerie “Out of a Box” en wordt regelmatig tentoongesteld.
(met dank aan Guy Kleinblatt)

“Passie en Humanisme”, juli/augustus/september 2020

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

DE VOLGENDE ACTIVITEITEN WORDEN STEEDS GEORGANISEERD ONDER VOORBEHOUD – raadpleeg steeds deze agenda!

SEPTEMBER 2020

17 september – 20:00u

Lezing ‘Een verhaal achter een boek’

Jan Lampo, met “De Campusmoorden”

Het verhaal van de moord in 1980 op Peter De Greef en, dertien jaar later, Danielle Girardin, een vroegere vriendin van het eerste slachtoffer. Gezamenlijke vriend, historicus en auteur Jan Lampo, gaat op onderzoek uit, vastberaden te ontdekken of er verbanden zijn tussen deze twee onopgeloste moordzaken. In 2009 trekt commissaris Kind van de Federale Gerechtelijke Politie van Antwerpen het dossier naar zich toe in de hoop deze ‘cold case’ nieuw leven in te blazen. De gewezen vrienden van beide slachtoffers worden geinterviewd voor een uitzending van ‘Telefacts Crime’. Tussen de regels door lezen we dat rekening wordt gehouden met de mogelijkheid dat de dader tot het groepje gewezen vrienden zou kunnen behoren. Na uitvoerig te hebben stilgestaan bij antropologische en filosofische kwesties die de slachtoffers in de ban hielden, en ondanks de reconstructie van hun beider levens en Lampo’s volgehouden inspanningen als ‘profiler’, worden we niets wijzer. Er kan geen enkele toedracht worden uitgesloten. Met “Een verhaal achter een boek” komen we misschien meer te weten van de auteur.

Jan Lampo is historicus en auteur. Hij is verbonden aan het AMVC-Letterenhuis. Voordien was hij o.m. redacteur van de krant De Standaard. Zeven jaar lang schreef hij scenario’s voor de één-soap Thuis. Eerder schreef hij o.a. de thriller De engel met de zaag, waarvoor hij in 2008 genomineerd werd met de Hercule Poirotprijs.

Deelname: VOLZET !!!

met de steun van

24 september – 19:30u

TER VERVANGING VAN DE GEANNULEERDE UPV-LEZING (zie hieronder)

“De identiteit van Europa: Spanje anders bekeken”

dr. Vincent Scheltiens-Ortigosa
Code:
nj20 35
In 1921 stelde José Ortega y Gasset dat Spanje in zijn “ruralismo” was blijven steken en de Europese opstap naar de moderniteit had gemist. Toen de vermaarde filosoof deze regels schreef, hadden Spaanse geletterden er al bijna een eeuw van discussie en polemiek opzitten over wat Spanje nu was, behoorde te zijn en hoe het staatkundig ingedeeld diende te worden. Die debatten kleuren vandaag nog steeds de politiek en net als voorheen roeren ze massaal de bevolking. Ze leren ons Spanje anders zien en Europa beter begrijpen.

dr Vincent Scheltiens-Ortigosa licht met zijn lezing nu reeds een tipje van de sluier op van zijn – nog te verschijnen – boek, m.a.w.: een “première avant la lettre…”.

Vincent Scheltiens (Mechelen, 3 oktober 1962) is een Belgisch historicus van Spaanse afkomst. Hij publiceert over nationalisme en nationale identiteitsconstructie, de politieke geschiedenis van België, de geschiedenis van de linkerzijde en de contemporaine geschiedenis van Spanje.

Inschrijven verplicht voor elke lezing (afzonderlijk) via http://upv.vub.ac.be/aanbod

(je ontvangt onmiddellijk bevestiging van uw inschrijving)

Inkom:
UPV lid – Lid VKP VUB/EhB/UZ Brussel – Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: € 2
Anders: € 5

24 september – 19:30uLEZINGENREEKS 

DE IDENTITEIT VAN EUROPA: ANDALUSIË

DE GESCHIEDENIS VAN HET MOORSE SPANJE

 

OKTOBER 2020

8 oktober – 19:30u

LEZINGENREEKS 

DE IDENTITEIT VAN EUROPA: ANDALUSIË

CONVIVENCIA: MOSLIMS, CHRISTENEN EN JODEN

prof. dr. Christiane Stallaert – UAntwerpen
Code inschrijving : nj20 36

In Al-Andaloes leefden moslims, christenen en joden samen onder islamitisch gezag. Dit model staat bekend als ‘Convivencia’. In zijn Caïro-toespraak van 2009, “On a new beginning”, prees de Amerikaanse president Obama het Andaloesische Cordoba als toonbeeld van verdraagzaamheid en model voor een toekomstige wereldvrede. Had Obama gelijk?

inschrijven verplicht voor elke lezing (afzonderlijk) via http://upv.vub.ac.be/aanbod
(je ontvangt onmiddellijk bevestiging van uw inschrijving)

Inkom:
UPV lid – Lid VKP VUB/EhB/UZ Brussel – Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: € 2
Anders: € 5

15 oktober – 20:00u

(de tentoonstelling loopt tot 13 november)

Opening tentoonstelling “A third way of interpretation”

Kasper-Jan Conrad

Inleiding door Linda Torfs, bekend van de schildersmarkt Antwerpen “Lambermontmartre”, de stripwinkel Mekanik en niet in het minst als initiatiefneemster van de stripmurenroute in Antwerpen.

Aanwezigheid op de opening (beperkt aantal toegelaten wegens COVID19-richtlijnen) enkel na inschrijving en bevestiging.

Schrijf hier in

Over Kasper-Jan Conrad

Na het volgen van de richting “publiciteit en etalage” tijdens de middelbare studies, ging Kasper-Jan deeltijds voor een opleiding kok en kookte hij 3 jaar in verschillende restaurants. Daarnaast werkte hij her en der, van de haven tot in werkplaatsen.
Een ommekeer: Kasper-Jan volgde acht jaar tekenkunst en behaalde zijn master diploma. En vandaag volgt hij nog deeltijds kunstonderwijs in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten (KASK) Antwerpen – 6de specialisatiejaar – schilderkunst .
Op vrijwillige basis werkte Kasper-Jan 9 jaar samen met de Mekanik Strip: ongetwijfeld een grote bron van ervaring…

De tentoonstelling is open op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag, telkens van 14:00u tot 17:00u.
(mondmasker verplicht)

 

29 oktober – 20:00u

Lezing ‘Een verhaal achter een boek’

Chris De Stoop, met “Het boek Daniël”

Chris De Stoop brengt met zijn nieuwste boek “Het Boek: Daniel” een heftig verhaal, over zijn bejaarde oom Daniel die vermoord werd door een jeugdbende, en over het proces dat hijzelf het afgelopen jaar als enige burgerlijke partij tegen de daders voerde…

 

 

Chris de Stoop (1958) is auteur van spraakmakende boeken en schreef ruim dertig jaar reportages voor het tijdschrift Knack. Zijn werk werd bekroond met journalistieke en literaire prijzen. In zijn debuut Ze zijn zo lief, meneer (1992) beschreef hij de internationale vrouwenhandel van binnenuit, wat grote beroering veroorzaakte in binnen- en buitenland. In 2004 ontving De Stoop voor het vervolg Zij kwamen uit het Oosten de Gouden Uil Publieksprijs. In Vrede zij met u, zuster (2010) schreef De Stoop als eerste over Belgische jihadisten die naar Syrië en Irak reisden. Zijn boek Dit is mijn hof (2015), over de teloorgang van het boerenland, was Boek van de Maand bij De Wereld Draait Door, stond op de shortlist van de ECI Literatuurprijs en werd onderscheiden met de Confituur Boekhandelsprijs.

Deelname: 5 EUR (ter plaatse te betalen)
VERPLICHT INSCHRIJVEN
 doe je via een email aan vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com of – bij voorkeurKLIK HIER

met de steun van

 

NOVEMBER 2020

5 november – 19:30u

LEZINGENREEKS 

DE IDENTITEIT VAN EUROPA: ANDALUSIË

HET OPVALLENDE DENKEN VAN AVERROËS

dra. Tineke Melkebeek – UGent
Code inschrijving: nj20 37

Averroës (1126 – 1198) was filosoof, arts, rechter, én Aristoteles’ belangrijkste commentator. Dra. Tineke Melkebeek (UGent) situeert hem in de islamitische filosofie, vooral over de rol van de rede in het geloof en de rol van de vrouw in de maatschappij.

inschrijven verplicht voor elke lezing (afzonderlijk) via http://upv.vub.ac.be/aanbod
(je ontvangt onmiddellijk bevestiging van uw inschrijving)

Inkom:
UPV lid – Lid VKP VUB/EhB/UZ Brussel – Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: € 2
Anders: € 5

19 november – 19:30u

LEZINGENREEKS 

DE IDENTITEIT VAN EUROPA: ANDALUSIË

DE ISLAMITISCHE GANGMAKERS VAN DE RENAISSANCE

Prof. dr. em. Hugo Antonissen – KULeuven
Code inschrijving : nj20 38

De school van Toledo (12de en 13de eeuw) leverde met de vertaling van het werk van islamitische filosofen en geleerden een belangrijke bijdrage aan een van de renaissancegolven in christelijk Europa. Prof. Hugo Antonissen (KUL) verklaart.

 

inschrijven verplicht voor elke lezing (afzonderlijk) via http://upv.vub.ac.be/aanbod
(je ontvangt onmiddellijk bevestiging van uw inschrijving)

Inkom:
UPV lid – Lid VKP VUB/EhB/UZ Brussel – Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: € 2
Anders: € 5

26 november – 20:00u

 

Lezing ‘Een verhaal achter een boek’

 “HIER”, door Joke Van Leeuwen

Met “Hier” brengt Joke van Leeuwen een verhaal dat leest als een beklemmende fabel. Na de voor grote prijzen genomineerde en bekroonde historische romans “Feest van het begin” en “De onervarenen” bevinden we ons nu in een veel abstracter universum.

 

JOKE VAN LEEUWEN
STADSDICHTER VAN ANTWERPEN 2008-2009

Joke van Leeuwen is een Nederlandse Belg of een Belgische Nederlander. Ze is geboren in Den Haag (1952), groeit op in Amsterdam, verhuist op dertienjarige leeftijd naar Brussel, en gaat later in Maastricht en Antwerpen wonen. Ze groeit op in een gezin waar veel gezongen, gemusiceerd en toneelgespeeld wordt. Ze studeert geschiedenis in Brussel, en grafische kunsten aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen en aan het Sint-Lukasinstituut in Brussel. Aan de VUB studeerde ze Nieuwste Geschiedenis. Haar carrière begint ze als cabaretière, maar na een aantal jaar gaat de nadruk steeds meer op schrijven en tekenen liggen.
In 1978 publiceerde ze haar eerste kinderboek en won ze met haar eerste cabaretprogramma alle prijzen op het Camerettenfestival, waarna ze zes jaar in het officiële circuit rondtoerde. Daarna trad ze vele jaren samen met pianiste Caroline Deutman op tijdens conferenties en studiedagen, om de inhoud van die bijeenkomsten op humoristische wijze van een andere kant te bekijken. Ze schreef en tekende tientallen kinderboeken, die veelvuldig werden vertaald en bekroond. In de jaren negentig kwamen haar eerste dichtbundel (C.Buddingh’prijs) en roman voor volwassenen uit. Voor de roman ‘Feest van het begin’ kreeg ze de AKO Literatuurprijs. Met ‘Alles nieuw’ had ze al op de shortlist van die prijs gestaan. Met ‘De Onervarenen’ stond ze op de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Haar laatste roman ‘Hier’ kwam uit in april 2018. Haar laatste (non-fictie-)boek voor kinderen en andere mensen ‘Nu is later vroeger’ in juni 2018.
In 2019 verschijnt de bundel nieuwe kindergedichten ‘Hee daar mijn twee voeten’ en het lange gedicht voor volwassenen ‘Levenslust, een gedicht’.
In 2000 ontving ze de Theo Thijssenprijs voor haar kinderboekenoeuvre. In 2010 de Gouden Ganzenveer voor haar bijdrage aan het geschreven woord, in 2012 de Constantijn Huygensprijs voor haar hele oeuvre en in 2013 de Duitse James Krüss Preis voor haar kinderboekenoeuvre. Ze kreeg onder meer de Gedichtendagprijs, vele Griffels en Penselen, stond op de shortlist van de VSB-poëzieprijs en werd/wordt genomineerd voor de Astrid Lindgren Memorial Award.
In 2008-2009 was ze stadsdichter van Antwerpen en in 2015-2016 Dichter der Nederlanden, in het kader van de herdenking 1815-1830. Van 2014 tot 2018 was ze voorzitter van PEN Vlaanderen (PEN Belgium Flanders).

Deelname: 5 EUR (ter plaatse te betalen)

VERPLICHT INSCHRIJVEN doe je via een email aan vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com of – bij voorkeur of KLIK HIER

met de steun van

DECEMBER 2020

10 december – 19:30u

LEZINGENREEKS 

DE IDENTITEIT VAN EUROPA: ANDALUSIË

ANDALUSIË IN DE MODERNE ARABISCHE LITERATUUR 

Prof. Amr Ryad – KULeuven
Code inschrijving: nj20 39

SONY DSC

In de moderne Arabische literatuur is Andalusië vaak het verloren paradijs van moslims in Europa. Prof. Amr Ryad (KUL) linkt dit nostalgische beeld in Arabische poëzie, reisverslagen en romans aan evoluties in de internationale politieke geschiedenis.

inschrijven verplicht voor elke lezing (afzonderlijk) via http://upv.vub.ac.be/aanbod
(je ontvangt onmiddellijk bevestiging van uw inschrijving)

Inkom:
UPV lid – Lid VKP VUB/EhB/UZ Brussel – Studenten (alle) en personeel Vrije Universiteit Brussel: € 2
Anders: € 5

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

JANUARI 2021
 

FEBRUARI 2021

MAART 2021

APRIL 2021

MEI 2021

6 mei – 19:00u.
(onder voorbehoud)

Vernissage van de fototentoonstelling “Tijd”, van Eddy Duquenne

Wat is er mooier dan een druppel? De zwaartekracht, de luchtdruk en de materie een korte tijd in perfecte harmonie om het vuur te doven. Voor Eddy Duquenne is de vorm van een vallende druppel is één van de spannendste en mooiste “beelden” die hij kent. Niet na te maken; hij probeerde het in verschillende materialen. Het bleven steeds niet perfecte kopieën. Daarom kiest hij momenteel voor fotografie. Met zijn foto’s is hij voortdurend op zoek waar en hoe deze vier elementen, zonder tussenkomst van de mens, steeds tijdelijk, vorm geven en schoonheid creëren. TIJD is hier de dominante factor. Sommige beelden ontstaan in een fractie van seconden en bestaan maar enkele ogenblikken, andere worden doorheen de eeuwen gevormd en veranderen zeer traag. Hij legt zijn verwondering vast in deze momentopnames. Door ze te printen op verschillende formaten worden ze abstracter en kan hij tonen hoe hij naar de werkelijkheid kijk.

De tentoonstelling loopt tot 11 juni

JUNI 2021

JULI 2021

AUGUSTUS 2021

SEPTEMBER 2021

OKTOBER 2021

NOVEMBER 2021

DECEMBER 2021

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

JANUARI 2022
 

FEBRUARI 2022

MAART 2022

APRIL 2022

MEI 2022

JUNI 2022

JULI 2022

AUGUSTUS 2022

SEPTEMBER 2022

OKTOBER 2022

NOVEMBER 2022

DECEMBER 2022