Activiteiten in “Out of a Box”

 

Alle activiteiten – vermeld in deze agenda – gaan door in het Vrijzinnig Antwerps Trefpunt “Out of a box”, De Burburestraat 11 te 2000 Antwerpen (’t Zuid’)

Voor informatie over de activiteiten in de regio Mechelen kan je terecht bij onze ‘zustervereniging’ VC De Schakel
www.vcdeschakel.be

Vrijzinnig Centrum DE SCHAKEL Mechelen
Steenweg 32 – 2800 Mechelen

 

 

Galerie “Out of a Box”
Vaste collectie

Guy Kleinblatt

 Passie en Humanisme

Met zijn fotoproject “Passie en Humanisme” (2013) gaf Guy Kleinblatt letterlijk een gezicht aan het humanisme, om op die manier mensen te inspireren en aan te sporen in actie te treden. Alle geportretteerden hebben uiteraard hun eigen verhaal te vertellen en elk afzonderlijk zijn ze de moeite waard om beter te leren kennen. Een grote levensvreugde, een sterke morele gevoeligheid en zin voor maatschappelijk engagement hebben ze evenwel allemaal gemeenschappelijk. Door intellectuele analyse, door onderwijs, door kunst of door politiek willen ze van deze planeet een mooiere plek maken voor iedereen.

De integrale fotoreeks “Passie en Humanisme” van Guy Kleinblatt is de vaste collectie van de Galerie “Out of a Box” en wordt regelmatig tentoongesteld.
(met dank aan Guy Kleinblatt)

“Passie en Humanisme”, maart/april en juli/augustus 2020

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

JANUARI 2020
 

16 januari – 20:00u

vernissage tentoonstelling
“The ghost is back in town”
van Patrick Conrad

the ghost is back in town

Patrick Conrad (… is back in town) stelt zijn nieuwste werken tentoon. Niet te missen!

 

De tentoonstelling loopt van 17 januari tot 20 februari en is open op woe, do en vrij, van 14:00u tot 17:00u

20 januari – 14:00u

Grijze Geuzen Antwerpen
Nieuwjaarsreceptie

Aandacht: de receptie is voorbehouden aan leden van GG Antwerpen.

30 januari – 20:00u

 

 “Een verhaal achter een boek”: Getande raadsels, door Patrick Conrad

Conrad vertelt in het boek over zijn eerste kennismaking –  in de gouden jaren zestig – met Hugo Claus. Wij zijn benieuwd naar zijn verhalen achter dit boek…

 

Deelname: 5 EUR (drankje achteraf incl.) – Inschrijven via vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com of HIER  

met de steun van

FEBRUARI 2020

2 februari – 10:30u

 “Het Kleinste Gedicht”
voordrachtwedstrijd leerlingen NCZ

03 februari – 14:00u

Grijze Geuzen Antwerpen
Algemene ledenvergadering en muziek

 

De korte algemene vergadering wordt opgeluisterd met lichte, jazzy saxmuziek, gebracht door Karel Indeganck.

11 februari 2020 – 19:30u

‘HARD’, lezing door Leen Dendievel

organisatie: huisvandeMens Antwerpen i.s.m. Vrijzinnig Antwerps Trefpunt

Actrice Leen Dendievel kan je kennen van tv-rollen in onder meer 16+ en Thuis. In het theater speelde ze onder meer in Groenten uit Balen, Agnes of God en bij de Komediecompanie, Theater Paljas en ’t Echt Antwaarps Teater.

Dendievel is naast actrice ook assistent-psychologe en schrijfster. Ze bracht in 2017 Hard, liefde sterft nooit uit, een boek over liefdesverdriet.

“Op een bepaald moment in het leven krijgt iedereen ermee te maken: vreselijke hartenpijn. Je wordt verliefd, je denkt dat je de man of vrouw van je leven bent tegengekomen en plotseling verdwijnt hij of zij uit je leven. Van de ene dag op de andere eet je niet meer, slaap je niet meer, sluit je je op, ga je te veel drinken, lig je liever in een bolletje op de grond dan in je bed en staat het huilen je nader dan het lachen. En vooral: je hart doet zeer.
Maar kan dat wel? Kan een hart pijn doen? En hoe kan het dat een persoon zo’n leegte kan achterlaten en jou zoveel pijn kan bezorgen dat je denkt dat je gaat sterven?
In HARD doorbreekt Leen Dendievel het taboe dat er nog steeds hangt rond liefdesverdriet. Ze neemt je mee op een trip door het land der liefde, van de roze naar de donderwolk. Ze bekijkt het emotionele en het fysieke aspect van een gebroken hart en beantwoordt wat je altijd al wilde weten: kan je sterven aan een gebroken hart?”

Deelname: 5 EUR
Reserveren via antwerpen@demens.nu

20 februari – 20:00u

“Een verhaal achter een boek”: Kinderen van de IJzer – Anne Provoost

‘Als ik het verhaal van mijn grootmoeder niet neerschrijf, is het weg.’

“Deze lezing gaat over vluchtelingenopvang honderd jaar geleden – specifiek van kinderen. Ik leg een onverwoord maar duidelijk verband met vluchtelingenopvang – opnieuw specifiek van kinderen – heden ten dage.”

Anne Provoost vertelt over haar boek ‘Kinderen van de IJzer’. Zij voelde zich aangesproken door het verhaal van de grootscheepse actie die de Belgische overheid organiseerde voor de kinderen uit de frontstreek: de evacuatie naar buitenlandse kolonies. Ze vernam het verhaal van haar grootmoeder, Anna Vandewalle, zelf een koloniekind, die gedurende de oorlogsjaren en langer (1915-1919) in een kolonie in hartje Parijs verbleef.

De schrijfster reconstrueert deze periode op basis van de mondelinge getuigenissen en op basis van de opzoekingen die zij deed o.a. in de Parijse kloosters. Ze stoffeert haar verhaal met honderden foto’s. Ze achterhaalde hoe deze kinderen de oorlogsjaren overleefden weggerukt uit hun ouderlijke nest.  Ze maakt een reconstructie van een gebeuren dat veel families in de Westhoek heeft geraakt – het ging dan tienduizend kinderen! Via haar lezingen maakt ze het geheugen van betrokken toehoorders wakker, en luistert ze naar hun verhalen.

“Heel wat mensen vertrouwden me doodgezwegen verhalen toe. Doordat ik zelf vertel wat ik weet, komen ook bij hen verhalen boven.”

Deelname: 5 EUR (drankje achteraf incl.) – Inschrijven via vrijzinnigantwerpstrefpunt@gmail.com of HIER  

 

Met de steun van

MAART 2020

2 maart – 14:00u

Grijze Geuzen Antwerpen
Prof. dr. Willie Van Peer: Niet te geloven. Het Nieuw Testament

De spreker onderzoekt de werkelijkheid achter het Nieuwe Testament en werpt zo een volledig nieuw licht op de Bijbelse verhalen.

5 maart – 19:00u

De tentoonstelling loopt tot en met 2 april

Vernissage Tentoonstelling “e ttaka egimu – a fertile land”

Josefien Vandermeulen

In haar schilderijen en foto’s tracht Josefien Vandermeulen de gelaagdheid van Oeganda weer te geven. De werken zijn een zoektocht en tonen perspectieven waarin men kan verdwalen. Het zijn donkere interieurs van scholen en slaapzalen of ijle landschappen die Oeganda afbeelden voorbij het louter zichtbare. Kleuren, ritmiek, verschillende lagen verf lijken permanent te trillen en dagen de kijker uit om de tijd te nemen en vragen te stellen.

Josefien Vandermeulen (1989) is burgerlijk ingenieur architect (KULeuven). Ze werkt momenteel als projectleider Bouwprojecten bij AG VESPA in Antwerpen. In 2017/2018 woonde ze in Oeganda waar ze werkte als Sustainable Infrastructure Expert voor Enabel (Belgische Ontwikkelingssamenwerking). Daar deed ze de inspiratie op voor deze werken en tentoonstelling met de titel “e ttaka egimu – a fertile land”.

www.josefienvandermeulen.com

19 maart – 20:00u

“Partycrasher, de fiscus als pretbederver”
Lezing door Prof. MAUS

Een lezing met fiscaal infotainment van de bovenste plank!
In Partycrasher, de fiscus als pretbederver toont professor Michel Maus aan hoezeer onze stoutste dromen verweven zijn met fiscaliteit. Hij wijst op de addertjes onder het gras bij de aankoop van een Toscaanse villa of dat gedroomde luxejacht, toont aan hoe je als beursgoeroe in wording langs alle kanten gepluimd wordt, waarom het misschien toch niet zo’n goed idee is om je echtgenoot te verruilen voor die bejaarde miljonair, maar ook waarom de al te gulle Sœur Sourire het lachen al snel verging of nog: hoe dromen van vollere borsten je portemonnee toch flink platter kan maken…

Maar een Belg zou geen goeie Belg zijn mocht hij niet blijven proberen de fiscus te slim af te zijn.

Na de lezing kan het boek Partycrasher verkregen worden, de vele uit het leven gegrepen en sappig geschreven cases maken van Partycrasher een uiterst leesbaar en bij momenten hilarisch boek.

Deelname: 5 EUR (drankje achteraf incl.)
Inschrijven via

APRIL 2020

MEI 2020

JUNI 2020

JULI 2020

AUGUSTUS 2020

SEPTEMBER 2020

OKTOBER 2020

NOVEMBER 2020

DECEMBER 2020

 

JANFEBMAAAPRMEIJUNJULAUGSEPOKTNOVDEC

JANUARI 2021
 

FEBRUARI 2021

MAART 2021

APRIL 2021

MEI 2021

JUNI 2021

JULI 2021

AUGUSTUS 2021

SEPTEMBER 2021

OKTOBER 2021

NOVEMBER 2021

DECEMBER 2021