De asteroïde van Peter Cotur

De asteroïde 9633 werd in 1993 genoemd naar Peter Cotur (1944-1911), wetenschapsjournalist bij De Persgroep, voor zijn interesse in tal van terreinen van de wetenschap als geneeskunde, milieu, ruimtevaart, fysica, chemie en astronomie.

Asteroïde Cotur is redelijk flink uit de kluiten gewassen en heeft een diameter van ruim 13 kilometer. Het ding is uiteraard niét te zien tenzij met een flinke sterrenkijker en dan nog alleen via fotografische opnamen.

Asteroïden zijn brokken gesteente die meestal tussen de planeten Mars en Jupiter hun banen om de Zon draaien, maar er zijn er ook vele die zeer excentrieke banen volgen en vaak de baan de Aarde snijden en dus in de buurt van onze planeet komen (je leest daar af en toe wel eens iets van in de krant). De eerste asteroïde werd ontdekt in 1801 en was Ceres, een blok gesteente van ruim 1000 km diameter. Sedertdien werden er al meer dan tienduizend ontdekt en dagelijks komen er bij.

Er zijn een aantal astronomen die gespecialiseerd zijn in het ontdekken van die ruimtekeien, die blijkbaar samen met de rest van het zonnestelsel ontstaan zijn maar zich wellicht niet tot een planeet hebben kunnen “verdichten” of samensmelten vier tot vijf miljard jaar geleden. Iedere ontdekker van een hemellichaam heeft het recht om dat eventueel een naam te geven. Doorgaans zijn dat namen van lang overleden “beroemdheden” als Proust, Beethoven, Chopin, Tolstoï e.d.